Share

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΣΤΗΝ Τ.Κ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ – ΔΗΜΟΥ ΕΥΡΩΤΑ

Με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου της Τοπικής Κοινότητας Περιστερίου του Δήμου Ευρώτα, πραγματοποιήθηκε χθες, ημέρα Τρίτη 22/11/2016, ενημερωτική συζήτηση για το ζήτημα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
Εκ μέρους του Δήμου Ευρώτα παρευρέθηκαν και ενημέρωσαν τους πολίτες ο Αντιδήμαρχος κ. Ηλίας Παναγιωτακάκος και οι υπάλληλοι του Δήμου κα. Γεωργία Πανουτοπύλου Γεωπόνος, η κτηνίατρος κα. Μαρία Τζεμπελή και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Περιστερίου κ. Πέτρος Κουτσοβασίλης.
Εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου ο κ. Στέλιος Πολίτης έθεσε τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς που απασχολούν την τοπική κοινωνία του Περιστερίου και ζήτησε από του εκπροσώπους του Δήμου να ενημερώσουν για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των πολιτών, καθώς και τις πολιτικές δράσεις που υλοποιεί ο Δήμος Ευρώτα στο συγκεκριμένο ζήτημα/πρόβλημα.
Τόσο ο Αντιδήμαρχος κ. Ηλίας Παναγιωτακάκος, όσο και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Ευρώτα τόνισαν, ότι έχουν την υποχρέωση και την δέσμευση και κινηθούν σε εφαρμογή του Ν.4039/2012 «Περί προστασίας των ζώων» και τον μετέπειτα Υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων, καθώς και του Ν. 4235/2014.

Έγινε εκτενής αναφορά στις δράσεις του Δήμου Ευρώτα σχετικά με τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, όπου μεταξύ των άλλων υλοποιούνται:
• Σίτιση αδέσποτων ζώων μέσω παροχής ζωοτροφών στο Πολιτιστικό Ζωοφιλικό Σύλλογο Δήμου Ευρώτα « Η Φροντίδα » .Υπολογίζεται ότι σιτίζονται περίπου 120 αδέσποτα ζώα . Ενδεικτικά , το οικονομικό έτος 2016 πιστώθηκαν 9.250 ευρώ , ενώ για το οικονομικό έτος 2017 έχει προβλεφθεί πίστωση άλλων 12.000 ευρώ.
• Τοποθέτηση τριάντα ταΐστρών και τριάντα ποτίστρων στα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου για διάθεση τροφής και νερού στα αδέσποτα. Στον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2017 έχει προβλεφθεί πίστωση για επέκταση του έργου.
• Πρόγραμμα εμβολιασμού και αποπαρασίτωσης αδέσποτων σκύλων . Έχουν εμβολιαστεί κατά της λύσσας, της λεπτοσπείρωσης, της νόσου του Carre, του τύφου , της λοιμώδους ηπατίτιδας, της γρίπης και έχουν αποπαρασιτωθεί για εξωπαράσιτα και ενδοπαράσιτα 85 αδέσποτοι σκύλοι οι οποίοι συνοδεύονται από το ατομικό τους βιβλιάριο υγείας .
• Ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή αδέσποτων σκύλων . Έχουν σημανθεί ηλεκτρονικά 85 αδέσποτοι σκύλοι και έχουν καταγραφεί στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του ΥΠΑΑΤ.
• Στειρώσεις θηλυκών σκύλων για τον έλεγχο του πληθυσμού τους. Έχουν στειρωθεί μέχρις στιγμής 45 θηλυκοί σκύλοι και το πρόγραμμα στειρώσεων βρίσκεται σε εξέλιξη.
• Πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων κατά της λεϊσμανίωσης και ερλιχίωσης σκύλων .
• Σύμβαση με ιδιώτη κτηνίατρο για παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών.
• Προμήθεια κτηνιατρικών φαρμάκων για πρόληψη και θεραπεία ασθενειών αδέσποτων ζώων. Ενδεικτικά , το οικονομικό έτος 2016 πιστώθηκαν 5.000 ευρώ ενώ για το οικονομικό έτος 2017 έχει προβλεφθεί πίστωση άλλων 5.000 ευρώ.
• Συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής για την παρακολούθηση του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς καθώς και της τριμελούς επιστημονικής επιτροπής .
• Ο Δήμος Ευρώτα έχει ζητήσει τον αποχαρακτηρισμό δασικής έκτασης για την λειτουργία καταφυγίου, ταυτόχρονα όμως σε συνεργασία με άλλους Δήμους ή ΚΟΙΝΣΕΠ επιχειρεί να βρει συγκεκριμένη λύση.
• Στην αναδιαμόρφωση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Ευρώτα προβλέπεται η δημιουργία Κτηνιατρικής Υπηρεσίας και δημοτικού κτηνιατρείου.

Στις παρατηρήσεις και τις επισημάνσεις των πολιτών που έλαβαν τον λόγο σχετικά με την δημιουργία καταφυγίου, την επιθετικότητα ορισμένων αδέσποτων , την αυξητική τάση των αδέσποτων τονίσθηκε ότι το καταφύγιο δεν αφορά τον εγκλεισμό των αδέσποτων αλλά την προσωρινή φύλαξη άρρωστων ή μικρών κουταβιών και την επιθετικότητα την διαπιστώνει η πενταμελής επιστημονική επιτροπή.
Ζητήθηκε από τους εκπροσώπους του Δήμου και την Φιλοζωική Οργάνωση που συμμετείχε στην συζήτηση, οι πολίτες του κάθε τόπου να βοηθήσουν σ’ αυτή την δύσκολη προσπάθεια, ώστε να μην επιτείνεται το πρόβλημα, αλλά με τις στειρώσεις και το «τσιπάρισμα», των δεσποζόμενων που είναι υποχρεωτική να διασφαλίσουμε κατάλληλες συνθήκες
Τέλος σας διαβεβαίωσαν τους πολίτες του Περιστερίου ότι οι υπηρεσίες μας λειτουργούν με ευθύνη και σοβαρότητα και στον τομέα των αδέσποτων ζώων. Πιστεύουμε ότι δράσεις μας μπορούν να επεκταθούν , αρκεί να κατανοηθεί ότι οι επικρατούσες συνθήκες είναι οι πλέον δύσκολες που ζει η χώρα και στο πλαίσιο αυτό πρέπει να λειτουργήσουμε όλοι μαζί!

Γραφείο Τύπου Δήμου Ευρώτα