Share
Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής ομάδας Παγκρατίου Αθλήματος κος Γιάννης Λάγγης, παραχωρεί συνέντευξη στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου μας. Μιλά για ''υπέρβαση προσδοκιών'', αναφερόμενος στη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η Εθνική μας ομάδα, (πρώτη στον πίνακα κατάταξης), η οποία είχε τη μεγαλύτερη συγκομιδή μεταλλίων στην ιστορία της. Παραθέτει τους λόγους που τον ώθησαν να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο άθλημα και εξηγεί πώς ένας μικρός Δήμος με ιδίους πόρους, μπορεί να διοργανώσει πετυχημένους αγώνες.
Η πλούσια συγκομιδή μεταλλίων της ελληνικής αποστολής, υπερέβη τις προσδοκίες σας;

 

  • Πράγματι η ελληνική εθνική ομάδα του  Παγκρατίου Αθλήματος κατά το  5ο Παγκόσμιο  Πρωτάθλημα  που πραγματοποιήθηκε στο κλειστό  στάδιο Βλαχιώτη καρπώθηκε τα περισσότερα στην ιστορία της μετάλλια που αντιστοιχούν σε θέσης νίκης  1η 2η 3η & δεύτερη 3η .
  • Στις προπονήσεις της Εθνικής ομάδας που έγιναν κατά το  προηγούμενο χρονικό διάστημα δόθηκαν οι κατάλληλες  συμβουλές και παραινέσεις στους αθλητές για το πώς θα παραμείνουν σε ένα πολύ καλά τεχνικό αλλά και  από πλευράς φυσικής καταστάσεως επίπεδο προκειμένου να μπορέσουν να σταθούν και να ανταπεξέλθουν στο ύψος των απαιτήσεων ενός Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.
  • Από την άλλη πλευρά οι σωματειακοί προπονητές δεν εφησυχάστηκαν κατά την καλοκαιρινή περίοδο και κράτησαν σε αρκετά καλό αθλητικό  επίπεδο του αθλητές τους οι οποίοι ήταν και μέλη της Εθνικής ομάδας.
  • Η μεγάλη συμμετοχή των χωρών, κάτι  που δεν είχε  γίνει στα προηγούμενα Παγκόσμια, (πάνω από 32 χώρες με συμμετοχή  αθλητών και πλέον των δυο χωρών με αντιπροσώπους) καθιστά την όποια  θέση ως υπέρβαση των όποιων προσδοκιών και  αποκτά ιδιαίτερη αξία για την καταξίωση των αθλητών  και του Προπονητή της Εθνικής.

 

Υποτιθέστο ότι είστε ενώπιον της Δ.Ο.Ε. Τί επιχειρήματα θα προβάλλατε, υπέρ της ένταξης του Παγκρατίου στα ολυμπιακά αθλήματα;

  • Ένα μόνο θα έπρεπε να σκεφθούν τα μέλη της ΔΟΕ  ότι <<ΤΩΝ ΕΝ ΟΛΥΜΠΙΑ ΤΟ ΚΑΛΛΙΣΤΟΝ>> είναι εκτός  των ολυμπιακών αγώνων.
  • Ένα άθλημα το οποίο εμφανίστηκε  από το 640 π.Χ. στους ολυμπιακούς αγώνες  και το οποίο είχε από τότε κανονισμούς, επιτρεπόμενες και απαγορευμένες τεχνικές.
  • Οι σημερινοί κανονισμοί δε, του αθλήματος είναι τέτοιοι που περιορίζουν σημαντικά τους τραυματισμούς, οι οποίοι κατά τα  5 παγκόσμια, τα 17 Πανελλήνια πρωταθλήματα και τα δεκάδες διασυλλογικά που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, είναι σχεδόν ανύπαρκτοι!
  • Το αγωνιστικό μέρος του αθλήματος παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και θέαμα , αφού εκτός από την προπόνηση στα ελεγχόμενα κτυπήματα (πυξ λαξ), περιλαμβάνει και την «Πάλη Υποταγής» που χαρακτηρίζεται από κυριολεκτικά εκατοντάδες λαβές- τεχνικές, υποταγής  και τελικά απαγόρευσης- παράδοσης του αντιπάλου.

 

Τί σας παρακίνησε να ασχοληθείτε με το Παγκράτιο άθλημα; Γιατί δεν επιλέξατε κάποιο άλλο άθλημα;

Στη μέχρι τώρα αθλητική μου δραστηριότητα ασχολήθηκα με πάρα πολλά αθλήματα  ομαδικά, (ποδόσφαιρο, πετοσφαίριση, χαντ μπολ κ.λ.π.) και ατομικά όπως σφαίρα, ακόντιο, στίβο κ.λ.π., κατέληξα όμως τα τελευταία σχεδόν τριάντα χρόνια σε ένα άθλημα που με εκφράζει απόλυτα  για τον δυναμισμό του, την αντικειμενικότητα του, την ξεκάθαρη αγωνιστική του τακτική, την ξεκάθαρη αναγόρευση του νικητή χωρίς περιθώρια αμφισβητήσεων, το δυναμισμό του, το συνονθύλευμα τεχνικών του, τον απαράμιλλο  σεβασμό στο συναθλητή, τον ελλανοδίκη και γενικά στον <<άνθρωπο>>.

 

Περιμένατε ποτέ ότι ένας Δήμος 20.000 κατοίκων θα διεκδικήσει τη συμμετοχή μιας διοργάνωσης διεθνούς βεληνεκούς και ότι θα καταφέρει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων;

 Απόντος του επισήμου Κράτους, χωρίς την παραμικρή όχληση από τους διοργανωτές  κατάφερε ένας Δήμος μικρότερος των 20.000 ανθρώπων, χωρίς προηγουμένη εμπειρία, χωρίς πακτωλό χρημάτων, χωρίς χρυσοπληρωμένους <<συμβούλους>> να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προσφέρει τα μέγιστα.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο Δήμαρχο Γιάννη Γρυπιώτη, στους αντιδημάρχους, στο Δημοτικό Συμβούλιο, στο Πρόεδρο του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης & Αθλητισμού ''ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ'' Παναγιώτη Λυμπέρη και το Διοικητικό Συμβούλιο αυτού, στον επικεφαλής των μέτρων ασφάλειας της Ελληνικής Αστυνομίας και το προσωπικό αυτής ,στους εθελοντές, στον ''Α.Σ. Νικοκλής'' και  στον Παλλακωνικό Σύλλογο ΖΙΟΥ ΖΙΤΣΟΥ- ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ και τέλος  σε  όλους τους  δημότες του Δήμου Ευρώτα και των όμορων Δήμων, οι οποίοι έως και τη λήξη του Πρωταθλήματος την 02.30 πρωινή τής Δευτέρας 19-11-2012 κρατούσαν το στάδιο κατάμεστο χειροκροτώντας, και επευφημώντας  τους αθλητές και τους παράγοντες των συμμετεχόντων χωρών.

Δέχθηκα τα συγχαρητήρια όλων των αθλητικών αποστολών για την άρτια  διοργάνωση, τη φιλοξενία, την ετοιμότητα των  ιθυνόντων, οι οποίοι κατάφεραν να αντιμετωπίσουν και την παραμικρή ατέλεια ή αβλεψία της στιγμής άμεσα.