ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

   

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Δεδομένου ότι οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώνονται στην Ελλάδα προκαλούνται πολλές φορές από αμέλεια και/ή υποεκτίμηση του κινδύνου, οι δραστηριότητες και καθημερινές πρακτικές στα πλαίσια των δασικών οικοσυστημάτων θα πρέπει να γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή και σε πλήρη συμμόρφωση με τους σχετικούς κανονισμούς, κυρίως όταν ο κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται υψηλός.

Όσον αφορά την δραστηριότητα της μελισσοκομίας, το άρθρο 11 της αριθ. 9/2021 Πυροσβεστικής Διάταξης (ΦΕΚ Β’ 1923/13-05-2021), προβλέπει τα εξής:

«Επιτρέπεται το κάπνισμα σε νομίμως εγκατεστημένες κυψέλες μελισσών (μελισσοκομεία), που εγκαθίστανται στις εκτάσεις και τους χώρους του άρθρου 1 της παρούσας, από 1η Μαΐου έως και την 31η Οκτωβρίου εκάστου έτους, σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας, σύμφωνα με τον εκδιδόμενο από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) Ημερήσιο Χάρτη πρόβλεψης Κινδύνου πυρκαγιάς είναι 1 (χαμηλή) ή 2 (μέση), ή σε ημέρες που δεν υφίσταται δείκτης επικινδυνότητας, όταν οι τοπικές καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν έναρξη και ταχεία εξάπλωσης πυρκαγιάς, εφόσον πληρούνται σωρευτικά τα κάτωθι προληπτικά και λοιπά μέτρα και μέσα πυροπροστασίας:

α. Η διενέργεια καπνίσματος πραγματοποιείται κατά τις πρωινές ώρες μέχρι τη 10η πρωινή, και αποφεύγεται, όταν οι τοπικές καιρικές συνθήκες ευνοούν έναρξη και ταχεία εξάπλωσης πυρκαγιάς.

β. Γίνεται αποψίλωση της βλάστησης του χώρου εγκατάστασης των κυψελών και σε απόσταση τουλάχιστον πέντε (5) μέτρων γύρω από τις κυψέλες.

γ. Η ελάχιστη απόσταση του χώρου εγκατάστασης των κυψελών από τα δένδρα και θάμνους είναι τουλάχιστον δέκα (10) μέτρα.

δ. Απαγορεύεται η εγκατάσταση κυψελών επάνω σε ελαστικά αυτοκινήτων.

ε. Αποφεύγεται, η επαφή της συσκευής καπνίσματος (καπνιστήρι) με παρεδάφια βλάστηση.

στ. Στις κυψέλες και σε εμφανές σημείο υφίσταται πινακίδα στην οποία αναγράφεται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση και το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη.

ζ. Στον χώρο των κυψελών διατηρείται ικανή ποσότητα νερού (τουλάχιστον 200 λίτρα νερού), ποτίστρες νερού ή γεωργικός ψεκαστήρας γεμάτος με νερό, εργαλεία, όπως πτυοσκάπανα, και η ύπαρξη εδαφικού υλικού για χωματοκάλυψη/επιχωμάτωση εστιών καύσης».

Δείτε το ενημερωτικό έντυπο του Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων «Ο μελισσοκόμος, οι δασικές πυρκαγιές και η πρόληψή τους»

Δείτε το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδεται καθημερινά από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κατά την αντιπυρική περίοδο: https://www.civilprotection.gr/el/daily-fire-prediction-map

Σύμφωνα με τον χάρτη, προβλέπονται οι παρακάτω κατηγορίες κινδύνου πυρκαγιάς:

Κατηγορία 1: Χαμηλή (πράσινο χρώμα)

Κατηγορία 2: Μέση (μπλε χρώμα)

Κατηγορία 3: Υψηλή (κίτρινο χρώμα)

Κατηγορία 4: Πολύ υψηλή (πορτοκαλί χρώμα)

Κατηγορία 5: Κατάσταση συναγερμού (κόκκινο χρώμα)