Κανένα κρούσμα ελονοσίας στον δήμο Ευρώτα

   

Ο Δήμαρχος Ευρώτα, απαντώντας σε πρόσφατα δημοσιεύματα του τύπου, καθιστά σαφές ότι ο Δήμος Ευρώτα δεν βρίσκεται ούτε σε  συναγερμό ούτε σε κίνδυνο αναφορικά με την νόσο της ελονοσίας.

Πιο συγκεκριμένα, τα τελευταία έτη τα κρούσματα ελονοσίας εκμηδενίστηκαν, λόγω των συντονισμένων προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών.  

Ειδικότερα, από τα έτη 2011 και  2012 και πιο στοχευμένα τα έτη 2013 και έπειτα με βελτιωμένες προδιαγραφές εκτελούνται προγράμματα προνυμφοκτονίας και ακμαιοκτονίας τόσο με επίγειους ψεκασμούς όσο και αεροψεκασμούς, οι οποίοι πραγματοποιούνται με drones και ελικόπτερα σε χαρτογραφημένες περιοχές του αστικού και περαστικού ιστού και στα φυσικά οικοσυστήματα .

Κανένα κρούσμα ελονοσίας δεν έχει καταγραφεί στον εγχώριο πληθυσμό, τα τελευταία έτη στην εδαφική επικράτεια του Δήμου Ευρώτα ενώ και οι εργάτες γης που προέρχονται από ενδημικές για την ελονοσία χώρες ελέγχονται συστηματικά από ειδικευμένο προσωπικό των προγραμμάτων Επιδημιολογικής Επιτήρησης. Άλλωστε, ο Δήμος Ευρώτα μπορεί να διενεργεί τα τελευταία έτη Εθελοντική Αιμοδοσία, δράση η οποία τα προηγούμενα έτη είχε απαγορευθεί λόγω των καταγεγραμμένων κρουσμάτων της νόσου.

Ο Δήμαρχος Ευρώτα

Δήμος Βέρδος