ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Π.Ε. ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΤΗΣ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Π.Ε. ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΤΗΣ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023

Ανακοινώνεται ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για επιχορήγηση επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν από τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν την 26η Ιανουαρίου 2023 σε περιοχές του Δήμου Ευρώτα λήγει στις 28-2-2023.

Δικαιούχοι της επιχορήγησης είναι επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων ως εξής:

  • Στις επιχειρήσεις συγκαταλέγονται βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, εμπορικά καταστήματα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, επιχειρήσεις που ασκούν νόμιμη οικονομική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από τη μορφή τους, συμπεριλαμβανομένων και των ατομικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, μεταποίηση ή εμπορία προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας (συμπεριλαμβάνονται και οι δημόσιες επιχειρήσεις, δημοτικές ή κοινοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις, ανώνυμες εταιρείες των Ο.Τ.Α.).
  • Στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, περιλαμβάνονται οι γεωργικές ή κτηνοτροφικές μονάδες (επιχειρήσεις) οι οποίες ανήκουν σε ένα ή περισσότερα φυσικά πρόσωπα ή και σε νομικά πρόσωπα και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, όσοι δηλαδή έχουν δικαίωμα εγγραφής στο μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
  • Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου παρατηρούνται σημαντικές και εκτεταμένες ζημίες σε αριθμό πληγεισών αγροτικών εκμεταλλεύσεων ή σε μέγεθος καταστροφής, δικαιούχοι δύναται να είναι και φυσικά πρόσωπα που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αλλά κατέχουν αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Προϋποθέσεις επιχορήγησης:

Οι ανωτέρω κατηγορίες, είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης εφόσον:

  • Aσκούσαν νόμιμη οικονομική δραστηριότητα την ημέρα επέλευσης της θεομηνίας και συνεχίζουν να λειτουργούν (με τον ίδιο ΑΦΜ) κατά το χρόνο καταβολής της επιχορήγησης.
  • Έχουν την έδρα τους ή ασκούν νόμιμα την δραστηριότητά τους στην οριοθετημένη πληγείσα περιοχή.
  • Έχουν υποστεί υλικές ζημίες σε στοιχεία ενεργητικού τους ως άμεση συνέπεια της θεομηνίας.

Επιπλέον, οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις και οι αγρότες πρέπει:

Να υποβάλλουν τη δήλωση ενιαίας ενίσχυσης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου και να έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται έντυπα και ηλεκτρονικά για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις:

  • Στη γραμματεία της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, 2ο χιλ. Ε.Ο. Σπάρτης-Γυθείου ή
  • Ηλεκτρονικά στο email: daok@lakonia.gr ή
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2731363333, 2731063319

Οι αιτήσεις υποβάλλονται έντυπα και ηλεκτρονικά για τις επιχειρήσεις:

  • Στη γραμματεία της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, 2ο χιλ. Ε.Ο. Σπάρτης-Γυθείου ή
  • Ηλεκτρονικά στο email: politikiprostasia@lakonia.gr
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2731363118, 2731063115

 

Εκ της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας