ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ

Σε πλήρη ετοιμότητα παραμένουν τα συνεργεία του Δήμου Ευρώτα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν όσα προβλήματα ανακύψουν τις επόμενες μέρες, με αφορμή τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για επικράτηση συνθηκών παγετού στην ευρύτερη περιοχή.

Μπορεί η «μάχη» με τον χιονιά να κερδήθηκε, ωστόσο ακολουθεί μια άλλη μεγαλύτερη. Να σημειωθεί ότι από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, τα συνεργεία του Δήμου είχαν τεθεί σε ετοιμότητα και μετέβησαν στις περιοχές όπου σημειώθηκαν ισχυρές χιονοπτώσεις και ειδικότερα στα Νιάτα, την Απιδιά, τον Άγιο Δημήτριο, την Κρεμαστή και την Καρίτσα.

Ειδικότερα, χθες από τις πρώτες πρωινές ώρες, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, υπάλληλοι με μηχανήματα του Δήμου Ευρώτα και με την συνδρομή κάποιων ιδιωτικών μέσων προέβησαν αρχικά στον καθαρισμό των κεντρικών οδών και στη συνέχεια στη διάνοιξη των παράδρομων.

Ο παγετός, όμως, αναμένεται να είναι ισχυρός τις επόμενες μέρες.  Ο Δήμος Ευρώτα είναι έτοιμος να συνδράμει όπου καταστεί ανάγκη και υπενθυμίζει βασικές οδηγίες για την προφύλαξη όλων μας από τον παγετό.

Να σημειωθεί ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τον ΕΛΓΑ και τις επόμενες μέρες θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση για τυχόν ζημιές από τον παγετό.

 

Οδηγίες προφύλαξης από τον παγετό

 • Σε περιοχές όπου έχει δημιουργηθεί παγετός απαιτείται προσοχή όταν οδηγείτε. Ενημερωθείτε για την κατάσταση του οδικού δικτύου και έχετε αντιολισθητικές αλυσίδες.
 • Αν μετακινείστε πεζή, φορέστε κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

Στα δίκτυα ύδρευσης των κατοικιών

 • Μάθετε πού βρίσκεται ο υδρομετρητής (ρολόι) του σπιτιού σας καθώς και τα σημεία όπου βρίσκονται ο κεντρικός και οι περιφερειακοί διακόπτες υδροδότησης.
 • Ελέγξτε και βεβαιωθείτε ότι οι διακόπτες του δικτύου υδροδότησης ανοιγοκλείνουν και λειτουργούν ομαλά.
 • Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (π.χ. ηλιακού θερμοσίφωνα, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι, διαφορετικά φροντίστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.
 • Απομονώστε ή καλύτερα εκκενώστε το δίκτυο του ηλιακού θερμοσίφωνα, αν πρόκειται να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ρυθμίστε το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού ώστε να λειτουργεί αυτόματα σε χαμηλές θερμοκρασίες.
 • Κλείστε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα και αδειάστε το νερό από το σύστημα, αν είστε στο σπίτι κατά τη διάρκεια του παγετού και ιδιαίτερα το βράδυ.
 • Μην σπαταλάτε αλόγιστα νερό για να απομακρύνετε το χιόνι και τον πάγο.
 • Περιορίστε τις δραστηριότητες που απαιτούν αυξημένη κατανάλωση νερού (πλυντήρια ρούχων  κ.λπ.).
 • Ενημερωθείτε αν έχει τοποθετηθεί αντιψυκτικό στον ηλιακό θερμοσίφωνα από την κατασκευάστρια εταιρία ή τον ειδικό τοποθέτησης, σε περίπτωση κλειστού κυκλώματος. Σε αντίθετη περίπτωση προμηθευτείτε το κατάλληλο αντιψυκτικό και φροντίστε για την τοποθέτησή του.
 • Ελέγξτε αν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια.
 • Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές στα μπαλκόνια και στις ταράτσες είναι καθαρές από φύλλα και σκουπίδια και λειτουργούν ομαλά.

Αν παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες ύδρευσης

 • Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του σπιτιού και ελέγξτε τον υδρομετρητή. Αν συνεχίζει να λειτουργεί («γράφει») τότε υπάρχει διαρροή στο δίκτυο. Κλείστε το διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε υδραυλικό.
 • Αν αποφασίσετε να ξεπαγώσετε τους σωλήνες, αρχίστε από το μέρος του σωλήνα κοντά στον διακόπτη ώστε η θερμοκρασιακή μεταβολή να είναι σταδιακή. Αν δεν έχετε αποτελέσματα επικοινωνήστε με έναν υδραυλικό.

Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ώστε να τις απομονώσετε.