ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΖΩΩΝ: Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΑΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΖΩΩΝ: Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΑΣ

Η παγκόσμια ημέρα των ζώων είναι μια ημέρα δράσης για τα δικαιώματα των ζώων και για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους. Σύμφωνα με τη Διεθνή Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (1978),  όλα τα ζώα έχουν ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης, ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου και να παλεύει για αυτή και όχι να την απειλεί, να την εκμεταλλεύεται, να την εξοντώνει, αλλά να την προστατεύει από κάθε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.

Ο Δήμος Ευρώτα εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία εκπονεί διαρκώς προγράμματα που αποβλέπουν στην ευζωία και προστασία των αδέσποτων ζώων, όπως ο εμβολιασμός και η αποπαρασίτωσή τους, στειρώσεις,   θεραπεία των ασθενών ζώων, εξασφάλιση της διατροφής τους και υιοθεσίες. Ενδεικτικό είναι ότι για τρέχον έτος έχει προβλεφθεί πίστωση 71.000 ευρώ.

Επιπρόσθετα έχει υποβληθεί αίτηση ένταξης του Δήμου μας στο πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» με τίτλο «Κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμός εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς – Εξοπλισμός για την υλοποίηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων του άρθρου 10 του ν. 4830/2021 (Α΄169) «Νέο πλαίσιο για την ευζωία ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «Άργος» και λοιπές διατάξεις».

Από τις αρχές του τρέχοντος έτους μέχρι σήμερα οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου έχουν, μεταξύ άλλων, προχωρήσει σε:

 

  • 205 ηλεκτρονικές σημάνσεις, 276 εμβολιασμοί, 590  αποπαρασιτώσεις και 131 στειρώσεις  αδέσποτων σκύλων και 23 στειρώσεις αδέσποτων γατιών.
  • Παρέχεται φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση ζωονόσων και λοιπών ασθενειών των αδέσποτων  ζώων.
  • Έχουν πραγματοποιηθεί 5 θεραπείες για την αντιμετώπιση της λεισμανίωσης και 11 για τη θεραπεία της ερλιχίωσης.
  • Έχουν δημιουργηθεί 14 σημεία σίτισης αδέσποτων ζώων, τοποθετώντας ειδικές ταΐστρες και ποτίστρες. Η σίτιση πραγματοποιείται από υπαλλήλους του  Δήμου Ευρώτα σε συνεργασία με φιλόζωους πολίτες. Επιπρόσθετα παρέχει στο Πολιτιστικό Ζωοφιλικό Σύλλογο Δήμου Ευρώτα «Η Φροντίδα» ζωοτροφές για τη διατροφή των αδέσποτων ζώων που φροντίζει.
  • Με τη συνδρομή του Πολιτιστικού και Φιλοζωικού Συλλόγου Δ. Ευρώτα «Η Φροντίδα» έχουν ήδη γίνει 71 υιοθεσίες, σε σύγκριση με τις 67 που έγιναν συνολικά πέρυσι.
  • Κύκλος επισκέψεων σε σχολεία σχετικά με την ευαισθητοποίηση και την προαγωγή της φιλοζωίας της νέας γενιάς.

 

Μην ξεχνάμε ότι ο τρόπος που φερόμαστε στα ζώα δείχνει το επίπεδο της ανθρωπιάς και του πολιτισμού μας.