ΥΨΗΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ (ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 3) ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ (20-07-2023) ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (21-07-2023)

ΥΨΗΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ (ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 3) ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ (20-07-2023) ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (21-07-2023)

Αυξημένη προσοχή από όλους μας! Δεν ανάβουμε φωτιά για κανέναν λόγο!

       Σύμφωνα με τον  Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπεται για σήμερα Πέμπτη (20-07-2023) και αύριο Παρασκευή (21-07-2023) υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) στο Δήμο Ευρώτα.

Ο Δήμος Ευρώτα βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα  και συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α.

Υπενθυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (από 1ης Μαϊου έως 30 Οκτωβρίου) απαγορεύεται η οποιαδήποτε χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο.

Ιδιαίτερα εφιστάται η προσοχή σε αγρότες, μελισσοκόμους και  κτηνοτρόφους.

Επίσης ενημερώνουμε τους κατοίκους και επισκέπτες του Δήμου ότι σύμφωνα με την αριθ. πρωτ. 215541/22.06.2023 Απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λακωνίας (ΑΔΑ: Ψ1ΠΡ7Λ1-ΑΡΕ) απαγορεύεται η διέλευση, παραμονή και κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου του έτους 2023, κατά τις ημέρες στις οποίες η κατηγορία κινδύνου πυρκαγιάς είναι 3 (υψηλή), 4 (πολύ υψηλή) και 5 (κατάσταση συναγερμού) στις παρακάτω περιοχές του Δήμου Ευρώτα:

Δάσος Βασιλακίου Δημοτικής Ενότητας Κροκεών

Περιοχή Πλούμιτσας Δημοτικής Ενότητας Κροκεών

Ζαραφώνα Δημοτικής Ενότητας Γερονθρών (στο δρόμο από Βαμβακού μέσω του δάσους προς Άγιο Πέτρο Π.Ε. Αρκαδίας, προς καταφύγιο (Ε.Ο.Σ. – Σπάρτης) Πάρνωνα προς Καστάνιτσα ΠΕ Αρκαδίας, προς Πολύδροσο, προς Αγριάνους και προς Ζαραφώνα)

Οι παραβάτες θα τιμωρούνται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ)

Στην απαγόρευση δε συμπεριλαμβάνεται η κυκλοφορία στο επαρχιακό και κύριο δημοτικό οδικό δίκτυο, το οποίο συνδέει και εξυπηρετεί τους οικισμούς που βρίσκονται εντός των ανωτέρω περιοχών, καθώς και η απαγόρευση δεν καταλαμβάνει πρόσωπα και που κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές αυτές αποκλειστικά για τη μετακίνηση τους από και προς την κατοικία ή την εργασία τους.

Σε περίπτωση που οι πολίτες αντιληφθούν πυρκαγιά, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199. Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης  112

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gov.gr.  

Αποφαση Αντιπεριφερειάρχη 2023

ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ_2023_ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ